Klimmen

Bergsportdag en klimmen

Op de Bergsportdag kan je een gratis clinic Lead klimmen volgen bij de klimhal van Mountain Network. Op die manier kan je ontdekken of klimmen ook iets voor jou is. Daarnaast geeft Alex Megos een lezing en kan je tijden de Q&A al je vragen aan hem stellen. Kom dus ook naar de Bergsportdag op 20 januari!

Klimprogramma  Download programma

 

De klimsport is enorm divers - zo kan je klimmen op lage rotsblokken (boulders) maar ook op enorm lange routes in rotswanden van 1000 meter hoog.Klimmen kun je binnen in de klimhal doen of buiten in de rots. In Nederland hebben we geen natuurlijke rotsen, maar wel veel klim- en boulderhallen

Klimmen in Nederland

In de klimhal en bij wedstrijden kun je de volgende disciplines beoefenen: 

 • Lead
  Leadklimmen of 'routeklimmen' is het met touw (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer twintig meter. Bij wedstrijden bepalen voornamelijk tactiek, techniek, inzicht en uithoudingsvermogen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint. 
   
 • Boulder
  Boulderen is het beklimmen van korte routes (boulder=Engels voor rotsblok) op klimwanden van maximaal ongeveer 4,5 meter hoog. Een touw om te zekeren is niet nodig want voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Bij wedstrijden is de winnaar de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Boulderen is krachtiger en explosiever dan het routeklimmen.
   
 • Speed
  Speedklimmen is de enige discipline van de klimsport waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een tien of vijftien meter hoge wand. Bij wedstrijden wordt in duel-vorm geklommen en wint de snelste klimmer. De wereldrecords vind je op de website van de internationale sportklimfederatie (IFSC)