NKBV-bergsportdag | Workshops, activiteiten en demo’s
17419
page,page-id-17419,page-child,parent-pageid-18039,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.2,vc_responsive

Workshops, activiteiten en demo’s

SONY DSC

Welke bergschoen past bij jou?

10:15 – 10:45 uur, Workshopplein 1

13:15 – 13:45 uur, Workshopplein 1

Welke schoen trek je aan op welk terrein en met jouw voeten? Tijdens de demo krijg je tips en advies over welke bergschoen bij jouw bergvakantie past.

kaart-en-kompas

Kaart en kompas

11:00 – 11:30 uur, Workshopplein 1

14:00 – 14:30 uur, Workshopplein 1

Jezelf goed kunnen oriënteren, is een voorwaarde om veilig en plezierig bergtochten te maken. Leer kaartlezen en je kompas gebruiken. Kaartlezen heeft te maken met hoogtelijnen, schaalverdeling, standplaatsbepaling en het 1-2-3-kompassysteem. Leer de basis van het oriënteren met behulp van kaart en kompas tijdens deze workshop.

rugzak-inpakken

Rugzak inpakken

11:45 – 12:15 uur, Workshopplein 1
14:45 – 15:15 uur, Workshopplein 2

Welke spullen stop je onderin je rugzak, en welke wil je meteen voor het grijpen hebben. En wat doe je met eten, drinken en gewichtsverdeling? Je leert het tijdens de demo Rugzak inpakken.

Garmin GPS

GPS voor bergwandelaars

11:00 – 11:20 uur, Stand GPS-wijzer
13:00 – 13:20 uur, Stand GPS-wijzer
14:00 – 14:20 uur, Stand GPS-wijzer

Een GPS kan er voor zorgen dat je nooit meer verdwaalt. Je kunt ook gemakkelijk tochten van anderen volgen. Kom luisteren naar de auteur van het praktische boek GPS-wijzer over de handige mogelijkheden van het GPS gebruik. Ga nog meer genieten van je bergwandelingen!

bergwandelen-met-kids-1

Bergwandelen met kinderen

12:30 – 13:00 uur, Workshopplein 1

15:30 – 16:00 uur, Workshopplein 1

Een actief en vooral Fun weekend met het gezin in de Ardennen. Onder het motto ‘Voorbereid, Verantwoord en Fit de bergen in’ leer je alles over tochtvoorbereiding, planning, uitrusting, wandeltechniek, weer, alpiene gevaren, gezondheid en veiligheid. De ideale voorbereiding voordat je met kinderen de bergen gaat verkennen. Hoe maak je de wandeltocht leuk voor de kinderen? Kom tijdens de bergsportdag naar de introductieworkshop en leer, samen met jullie kinderen (2 – 14 jaar) hoe je dit doet.

canyon

Canyoning

11:00 – 11:30 uur, Workshopplein 2

14:45 – 15:15 uur, Workshopplein 1

Workshop over de gelijkenissen en verschillen tussen de abseiltechnieken van een canyoneer en een sport/alpiene klimmer. Welk techniek wordt in beide sporten gebruikt en welk verschil is hierbij aanwezig en waarom? Tijdens deze workshop wordt dat getoond, uitgelegd en kan je het zelf proberen.

tochtenwiki

Tochtenwiki

10:15 – 10:45 uur, Yellow Room 1 (verzamelen bij Workshopplein 2)

13:15 – 13:45 uur, Yellow Room 1 (verzamelen bij Workshopplein 2)

Met de NKBV-tochtenwiki plan je je eigen tocht in de bergen. Of je nu gaat bergwandelen, (ijs)klimmen, toerskiën, sneeuwschoenwandelen, mountainbiken of klettersteigen. Duizenden bergsporters voerden hun tochten al in. Wil jij ook wel eens gebruik maken van het tochtenplatform? Tijdens de workshop Tochtenwiki helpen we je op weg. Neem vast een kijkje op tochtenwiki.nkbv.nl en neem waar je tegenaan loopt mee naar de Tochtenwiki workshop.

Film

Speelfilms over de bergen

11:15 – 12:00 uur, Yellow Room 1

Tal van filmmakers uit alle delen van de wereld gebruiken de kracht en schoonheid van de bergen om hun verhaal te vertellen. René Berden en Caroline Wiedenhof van Mountains & Movies nemen je mee op reis langs hun favoriete filmfragmenten. Ervaar in deze workshop hoe de bergen kunnen inspireren tot meer dan alleen prachtige wandelingen.

ehbbo

ZVE EHBBO

11:45 – 12:15 uur, Workshopplein 2

15:30 – 16:00 uur, Workshopplein 2

Reisbegeleiders van de buitensportorganisaties en kliminstructeurs of aankomende kliminstructeurs hebben verantwoordelijkheid over een groep personen die als deelnemer is ingeschreven voor de verschillende activiteiten van de buitensportorganisatie. Maar ook als je zelfstandig op pad gaat, is het fijn om kennis te hebben van Eerste Hulp bij Bergsport Ongevallen. Tijdens deze workshop van ZVE-Veiligheid leer je de belangrijkste Basic Life onderwerpen en de meest voorkomende letsels in de klim- en bergsport.

Foto bergongeval Piz Bernina:
Christo Motz/fylgjur.com
touwtechnieken

Touwtechnieken

12:30 – 13:00 uur, beginners, Workshopplein 2

14:00 – 14:30 uur, gevorderen, Workshopplein 2

Wat zijn de aanbevolen basis touwtechnieken voor alpien terrein? Je leert in het in deze workshop!

zekeren

Veilig zekeren

11:00 uur, Stand Klimwinkel

12:00 uur, Stand Klimwinkel

14:00 uur, Stand Klimwinkel

Bij het sportklimmen in de hal en buiten staat de veiligheid voorop. Je bent daar als zelfstandige klimmer samen met je klimmaatje voor verantwoordelijk, onder andere met een goed uitgevoerde partnercheck. Goed zekeren is daarnaast van groot belang. Hoe je dat doet leer je tijdens de demo van Klimwinkel.nl.

Demo’s en activiteiten

NL Team

Wie vertegenwoordigen de Nederlandse klimsport bij internationale wedstrijden? Samen met klimnieuwswebsite Siked! presenteren we het Nederlands Team Sportklimmen!

13:00 – 13:45 uur, Boulderblok

wax

Laat je kleding waxen

Hele dag, stand Fjällräven

Met de Greenland Wax van Fjällräven kun je G-1000-kledingstukken eenvoudig aanpassen aan verschillende weersomstandigheden en het activiteitenniveau van je keuze. Met meer wax krijg je een sterker kledingstuk, dat tegen weer en wind bestand is.  En als je de wax er weer uitwast, krijg je een koeler kledingstuk met een optimaal ademend vermogen. Testen? Kom naar de Fjällräven stand om zelf te leren waxen!

modelspoor

Modelspoorbaan

Hele dag, zie plattegrond

Een zolder vol met modelsporen. Urenlang knutselen op het perfecte landschap en speuren naar de beste kerkjes, boompjes en diertjes. Modelspoorbanen bevinden zich doorgaans achter gesloten deuren. Het bouwen ervan kost immers heel veel tijd en geld. Op de Bergportdag kun je een echte modelspoorbaan bekijken met rijdende treintjes. Lees ook het artikel in Hoogtelijn.

ehbbo

Medisch spreekuur

11:00 – 14:00, stand Medische Commissie

De medische commissie van de NKBV bevordert gezondheid in de bergen door medische vragen te beantwoorden van leden, artikelen te schrijven en lezingen en workshops te geven. Op de Bergsportdag organiseert de Medische Commissie een medisch spreekuur waarop je kunt binnenlopen voor persoonlijke medische adviezen over je gezondheid in combinatie met de bergsportactiviteiten die je wilt gaan ondernemen.

zevenkamp
Klimtoren

Boulderen, klimmen en drytoolen

Hele dag bij boulderblok en mobiele klimtoren

De hele dag door kun je komen klimmen en klauteren op het boulderblok, de mobiele klimtoren, de drytoolwand en het klimopblaaskussen. Volwassen en kinderen van alle leeftijden zijn van harte welkom om hun skills te testen en lekker sportief bezig te zijn tijdens de Bergsportdag.

IJsbijlhangen

IJsbijlhangen

Hele dag, stand Bever

Wie kan het langst blijven hangen aan een ijsbijl? Test je hangskills in de stand van Bever. Kom de hele dag langs om producten te testen, ijsbijlen uit te zoeken en vooral om mee te doen aan de ijsbijlhangcompetitie.

Patrick Matros

Demo Patrick Matros

13:45 – 14:30, boulderblok

Kom naar de presentatie van het Nederlands Team Sportklimmen, waarna Patrick Matros (met het team) demo geeft op basis van zijn trainingsfilosofieën uit Gimme Kraft! Wil je echt sterker worden? Dan is deze demo een must-see!

Nuptse42GerlindeKaltenbrunner-(c)Archiv-Kaltenbrunner

Handtekeningensessie Gerlinde Kaltenbrunner

11:45 – 12:15, stand Lowa

14:30 – 15:00, stand Schöffel

Hoofdspreker van de Bergsportdag Gerlinde Kaltenbrunner geeft gedurende de dag twee handtekeningensessies bij haar sponsoren Lowa en Schöffel. Heb je naar aanleiding van haar lezing nog brandende vragen, wil je met haar op de foto of heb je een pickel die ze moet signeren? Kom langs bij een van de handtekeningensessies!

Logo_MudSweatTrails

Presentatie trailrunreizen MudSweatTrails

11:30 uur, Stand MudSweatTrails

14:15 uur, Stand MudSweatTrails

15:30 uur, Stand MudSweatTrails

MudSweatTrails is hét platform over alles op het gebied van trailrunning. Ook organiseren zij clinics, trainingsweekenden, races en reizen in binnen- en buitenland. Tijdens de presentaties op de stand kom je meer te weten over verschillende trailrunreizen.

Ragna Debats

Q&A met Ragna Debats

13:00 uur, Stand MudSweatTrails

De Nederlandse trailrunner Ragna Debats behoort tot de absolute wereldtop. Na haar lezing (12.15-12.45) zal ze in de stand van MudSweatTrails aanwezig zijn voor al je persoonlijke vragen.

Cambreur

Reparatie klim- en bergschoenen

Hele dag, stand Cambreur