NKBV-bergsportdag | Lezingen
17503
page,page-id-17503,page-child,parent-pageid-18039,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.2,vc_responsive

Hoofdlezingen

Blokkenschema lezingen
Nuptse42GerlindeKaltenbrunner-(c)Archiv-Kaltenbrunner

Gerlinde Kaltenbrunner

10:00 – 11:15, Polar

12:45 – 14:00, Polar

De Oostenrijkse begon al op zeer jonge leeftijd met het beklimmen van bergen. Ze is de eerste vrouw ter wereld die de veertien bergtoppen boven de 8.000 meter heeft beklommen zonder gebruik van extra zuurstof. Op de Bergsportdag vertelt ze haar verhaal en de successen en tegenslagen waar ze mee te maken heeft gehad. Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door Lowa en Schöffel.

Patrick Matros

Patrick Matros

11:30 – 12:30, Polar

Deze trainingsgoeroe en mede-auteur van  Gimme Kraft!, de trainingsbijbel voor klimmers, heeft meer dan 23 jaar klimervaring. Hij zette een 8c op zijn naam en in 2011 maakte hij een van zijn grootste dromen waar door de route Archon (8b) in de Frankenjura op eigen protectie te klimmen. Op de Bergsportdag vertelt hij meer over zijn ervaringen en geeft hij een clinic.

Myra de Rooij

Myra de Rooy

12:30 – 13:30, Juliana Congreszaal

Myra de Rooy maakte veel solotochten in afgelegen berggebieden in Tibet, Nepal en Ladakh. Myra vertelt op de Bergsportdag over de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie “Chamlang” en laat daarnaast niet eerder getoonde videobeelden van de expeditie zien en deelt haar ervaringen in Tibet en de Himalaya.

Roeland

Roeland van Oss

15:15 – 16:15, Juliana Congreszaal

Buiten de piste is het levensgevaarlijk….of toch niet? Tegenwoordig wordt het beeld van lawines bepaald door de media, die met hun artikelen en schreeuwende ‘headlines’ hun verhaal vertellen. Maar dit beeld is helaas niet gebaseerd op de waarheid en sensatie is vaak een belangrijk onderdeel van het verhaal. Roeland van Oss vertelt als Berggids een eerlijk en professioneel verhaal over lawinegevaar. Hoe groots is het gevaar nu echt en hoe gaan de professionals hiermee om?

Jelle-Staleman

Jelle Staleman

14:15 – 15:15, Polar

Samen met Niek de Jonge beklom Jelle Staleman twee niet eerder beklommen toppen in Groenland. Eén van die toppen had zelfs nog geen naam en hebben zij mogen benoemen! Met slechts een foto en wat afbeeldingen van Googlemaps gingen we het avontuur tegemoet. Om bij de berg te komen zijn ze met hulp van de lokale inuit 1 van de langste fjorden ter wereld ingevaren om na 200 km varen aan land te gaan. Na een tocht van 25 km over een gletsjer stonden ze onder de 900 meter hoge wand die zo goed als loodrecht bleek. Kom kijken en luisteren hoe ze dat aan hebben gepakt!

boris textor

Boris Textor

10:45 – 12:00, Juliana Congreszaal

Boris Textor is één van de acht Nederlandse UIAGM Ski- en Berggidsen. Al jarenlang begeleidt hij groepen veilig en deskundig door de bergen waar hij al vanaf zijn jeugd te vinden is. Met jarenlange ervaring als klimmer en skiër zorgt hij voor een ultieme bergervaring.

Tistan en Nanook

De avonturen van Tristan en Nanook

13:45 – 14:45, Juliana Congreszaal

Nanook (4) & Tristan (6) maakten poolexpedities, beklommen bergen, gingen over gletsjers en reisden door Siberië. Bijna onafgebroken hebben Kim Broux, Jochem Cuypers, Tristan en Nanook de afgelopen jaren gereisd. Op de Bergsportdag vertellen ze over hun avonturen.

Spitsbergen-tekst5-278x159

Sjoerd Remmelink

16:00 – 16:30, Zaal 1

Eindelijk vlogen Sjoerd en Bianca in juni 2015 naar Svalbard. Al 2 jaar droomden ze van splitboarden bij de Noordpool, slapen op een expeditieschip en ontmoetingen met ijsberen. Terwijl half Nederland zich in juni opmaakt voor de terrasjes, zochten de twee het 80 graden Noord! Kom naar de lezing en luister naar hun splitboardavonturen op de Noordpool.

Ragna Debats

Ragna Debats (MST)

12:15 – 12:45, Zaal 2

Deze in Spanje woonachtige trail- en skyrunner heeft dit jaar een seizoen gelopen om in te lijsten. Ze werd onder andere wereldkampioene skyrunning op de ultra afstand en won ze het WK Snowshoerunning. Op de bergsportdag vertelt ze hoe ze van een paardentrainster in een skyrunner veranderde en wat de ingrediënten zijn voor haar successen.

Fedde

Fedde Benedictus

12:00 – 13:00, Yellow Room 1

Fedde Benedictus is lid van het Nederlands Team Paraklimmen. Als hij tien jaar geleden niet was begonnen met sportklimmen dan had hij nu permanent in een rolstoel gezeten. Fedde  heeft een hersentumor, en in zijn lezing vertelt hij hoe hij desondanks is begonnen met sportklimmen.

“Kom naar mijn lezing en raak geïnspireerd, niet alleen om te blijven sporten, maar ook om te bedenken dat het soms nodig is om door te zetten ook al lijkt de situatie hopeloos. Het is immers de aanhouder die wint!”

weerman

Alpenweerman

10:30 – 11:00 uur, Zaal 4

Alpenweerman.nl houdt zich bezig met vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzondere het weer en klimaat in de Alpen en Duitse middelgebergtes. Alpenweerman werkt met gekwalificeerde en in het Alpenweer gespecialiseerde weermannen die voor de diverse gebieden dagelijks gedetailleerde weerberichten verzorgen. Kom naar onze lezing en leer over het weer, weer inschatten en het lezen van weerberichten in de Alpen.

Alexander

Combineren van berg- en vliegsport door Alexander Groen

11:15 – 11:45, Zaal 4

2018-01-04_1633

Zonnezeer

12:00 – 12:30 uur, Zaal 4

Michiel

Epique Mountain Adventure

12:45 – 13:15, Zaal 4

De gasten van Epique zijn jong en oud, mannen en vrouwen, skiërs, snowboarders en telemarkers. Ze gaan voor de eerste keer off-piste of hebben al veel ervaring. Ze houden van een goede lunch met een goed glas wijn of een energie reep en een slok uit de bidon op het hoogste punt van het gebied. Ze komen met een paar vrienden of alleen en sluiten zich aan bij een bestaande groep. Kortom, de gasten van Epique komen in alle soorten en maten.
Wil jij meer weten over de reizen van Epique, volg dan deze lezing.

Faroer

Dreamwalkers Faroër Eilanden

13:30 – 14:00, Zaal 4

De Dreamwalkers zijn 4 Nederlandse pioniers in slacklinen. Zij doen vooral de extreme discipline; highlinen. In April/Mei 2017 reisde zij naar de Faroër Eilanden om in twee weken tijd als eerste ter wereld zoveel mogelijk highlines op te hangen. De eilanden groep heeft niet bepaald de ideale weersomstandigheid voor slacklines op grote hoogte. De expeditie was zwaar en uitdagend, maar met prachtige highlines als resultaat. Chris Eyre Walker heeft in een documentaire hun avontuur vastgelegd.
Hoogte

Thuis acclimatiseren voordat je naar de bergen gaat
Pre-acclimatisatie en hoogtetenten, Zaal 4

14:15 – 15:00, Zaal 4

Steeds vaker worden we geconfronteerd op het internet of elders met aanbiedingen en reclames over pre-acclimatiseren. Zo hebben we minder hoogte-gerelateerde problemen op onze reis naar bijvoorbeeld de Kilimanjaro of de Himalaya. Er wordt in deze reclames beweerd dat pre-acclimatiseren middels “normobare hypoxie” een effectieve methode is. Is deze bewering waar voor de kans op het ontwikkelen van hoogte gerelateerde klachten en hoe ziet zo’n voorbereiding er dan uit?

Wil je de lezing bijwonen download vast de app van mentimeter of open mentimeter in je browser via www.menti.com.

expeditie-academie

Expeditie Academie

15:00 – 15:30 uur, Zaal 4

Leden van de NKBV-Expeditie Academie presenteren het doel van hun afsluitende expeditie in september van dit jaar. Daarnaast vertellen ze over het opleidingstraject en kun je ze de hemd van het lijf vragen over hun ervaringen.

Pamir

CEAT; Rushan Pamir Expeditie (film)

15:45 – 16:45 uur, Zaal 4

Vier Utrechtse klimmers zijn in de zomer van 2017 op expeditie gegaan naar de Rushan Pamir in Tadzjikistan. Ze nemen je mee op avontuur in de verfilming van hun reis. Deze presentatie wordt ingeleid door de Commissie Expedities en Alpiene Topsport. De expeditieleden zijn aanwezig voor vraag en antwoord.

Bergsportreizen

Alpiene Cursussen [1]

ALPIENE CURSUSSEN: de volgende stap naar zelfstandige beklimmingen

10:30 – 11:00 uur, Zaal 3

15:15 – 15:45 uur, Zaal 1

Ongerepte natuur, overweldigende rotsmassieven en spectaculaire uitzichten maken de bergen onweerstaanbaar. Eenmaal verknocht, wil je steeds iets verder. Je krachten meten, je grenzen opzoeken. Met de alpiene cursussen van de NKBV zet je die volgende stap, of je nu jong bent of op leeftijd, alleen of met je gezin, beginner of doorgewinterde alpinist. In kleine groepen neemt de NKBV je mee naar de mooiste plekken van de Alpen. Met het doel zelfstandig bergtochten maken. En de diehards? Die zien we graag terug in een van de specialisatiecursussen of masterclasses.

Door: Ronald van der Vijgh, NKBV Alpiene instructeur 3 Zomer

Basiskamp Gran Paradiso Italië

BASISKAMPEN: nieuwe ervaringen voor bergsporters

12.15 – 12.45 uur, Zaal 1
14.15 – 14.45 uur, Zaal 3

Al jaren een groot succes in het NKBV zomerprogramma. Basiskampen!

Waarom kiezen zo veel leden voor deze vakantie? Heb ik tijd voor mezelf en mijn gezin? Welke bergsporten kun je tijdens deze vakantie beoefenen? Is er tijd voor ontspanning? Wat is een themakamp sneeuw en ijs of skyrunning? Kom naar de lezing van Bob Leentjens en vind je antwoorden.

Door: Bob Leentjes, secretaris commissie Basiskampen

Hutten- en Gletsjertochten [2.0]

HUTTEN- EN GLETSJERTOCHTEN: oerervaring in de bergen

10:45 – 11:15 uur, Zaal 1
13:30 – 14:00 uur, Zaal 3

Een huttentocht is een meerdaagse trektocht door de bergen waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels. Sommige zijn bereikbaar met de auto, veel alleen te voet of per helikopter. Tijdens een huttentocht wandel je van hut naar hut met al je bagage op je rug. Je trekt door alpenweiden en over glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut. Hans Perik neemt je tijdens zijn lezing mee in de wereld van hutten- en gletsjertochten.

Door: Hans Perik, NKBV Alpiene Tourenleider 4

Jeugdcursussen [1]

JEUGDCURSUSSEN: de eerste stap in je alpiene klimcarriére

13:00 – 13:30 uur, Zaal 1

Laat je meenemen op jeugdcursus! Verken vanuit berghutten blokkenterrein, gletsjers, sneeuwvelden en grashellingen. In de rotsen werk je aan je klimtechniek en oefen je reddingstechnieken. Via een gletsjeroversteken met klimgordel, stijgijzers en pickel wissel je van hut. Maak mooie tochten naar hoge toppen, die beginnen in de vroege ochtendschemering. Bij terugkomst geniet je extra van de topmaaltijden van huttenwaard. En voor wie nog energie overheeft: ’s avonds is er tijd voor spelletjes. In deze lezing krijg je uitleg over hoe jeugdcursussen in elkaar zitten, wat je leert en hoe gaaf het is!

Door: Ronald van der Vijgh, NKBV Alpiene instructeur 3 Zomer

SONY DSC

KLETTERSTEIGEN: klauteren in de rotsen

15:00 – 15:30 uur, Zaal 3

In het komende zomerseizoen zijn er in het reisaanbod van de NKBV verschillende klettersteigtochten opgenomen. Een klettersteig loopt in de regel over een spectaculaire graat, wand of rotspartij, of er stroomt een beekje onder je voeten. Altijd is de klettersteig goed afgezekerd, maar je moet je wel aan de basisregels houden. Landschappelijk is het een omgeving waar je als wandelaar nooit zult komen , het is de omgeving van de klimmer, die nu toegankelijk is gemaakt door grepen, kabels en bruggen. Met een klettersteigset die volgens de regels gebruikt wordt, is het een geweldige ervaring. De lezing van hans Perik gaat over uitrusting, risico’s, de omgeving, verschillende niveau’s en conditie. Aan de hand van mooie beelden staan we uitgebreid stil bij klettersteigen in al zijn facetten.

Door: Hans Perik, NKBV Alpiene Tourenleider 4

Mini-expedities [Kili]

MINI-EXPEDITIES: kleine expedities, grote ervaringen

11:30 – 12:00 uur, Zaal 2

Onherbergzame streken in trekken, de grenzen van jezelf en de bergsport verleggen. Het is niet voor iedereen weggelegd om een echte bergsportexpeditie te ondernemen. Het vergt jaren van voorbereiding en training. Maar je kunt dat gevoel wel benaderen. Met de Mini-expedities van de NKBV zoek je de grote hoogte op, in de voetsporen van legendarische expedities. Ondersteund door een lokale crew dompel je onder in de natuur en cultuur van een fascinerend land. Kleine expedities, grote ervaringen.In de afgelopen jaren zijn er succesvolle Mini-expedities geweest naar de Mera Peak (6466m), Chulu Far East (6050m), Saribung (6328m) en Langdak Peak (6220m) in Nepal.
In 2018 staan Kilimanjaro (5895m) en de Mera Peak op het programma. (6466m).
Laat je inspireren om je grenzen te verleggen!

Door: René de Bos (Snow Leopard)

Canyoning

CANYONING in Spanje

16:00 – 16:30 uur, Zaal 2

Canyoning is het afdalen in diepe uitgesleten kloven, ofwel canyons. Je volgt hierbij de loop van de rivier door middel van een combinatie van klimmen, springen en abseilen. De kloven zijn ontstaan door erosie; het spel van water en wind. Maar ook vulkanisme en aardbevingen kunnen kloven laten ontstaan. De ontstaanswijze van de kloof bepaalt voor een groot deel de manier waarop je je door de kloof voort beweegt. Bij de hardere steensoorten ontstaan vaak steile kloven met daarin veel water, waarbij grote abseils gemaakt moeten worden. Laat je inspireren om te gaan canyoningen in Spanje en Madeira.

Door: Han Keuning

VVT Europa

VREEMDE VOETTOCHTEN in Europa

12:00 – 12:30 uur, Zaal 3

Wandelen in markante, verlaten bergstreken met bijzondere culturen. Het is de ervaring van je leven. Je hebt alle bagage bij je in je rugzak of het wordt vervoerd door lastdieren. Je kookt en overnacht in de natuur met een tent of wordt gastvrij ontvangen in gezellige accommodaties. Als je een keer je grenzen wilt verleggen, dan doe je dat met de Vreemde Voettochten in Europa van Bergsportreizen.nl.

Door: Rob Geertman, NKBV Alpiene Tourenleider 3

Sneeuwschoenwandelen [1]

SNEEUWSCHOENWANDELEN: op alpien avontuur

11:15 – 11:45 uur, Zaal 3

14:30 – 15:00 uur, Zaal 1

Wandelen in een winters landschap onder een prachtig blauwe hemel in glinsterende poedersneeuw. Ver weg van de bewoonde wereld. De sneeuw dempt alle geluiden. Het enige dat we horen is het knisperen van de sneeuw. Wandelen, maar dan sneeuwschoenen aan.

Door: Pierre Looman, Alpiene Tourenleider 4 en International Mountain Leader

Sportklimmen [2]

SPORTKLIMMEN: Jezelf overtreffen in de rots

13:45 – 14:15 uur, Zaal 1

Nederland kent vele klimcentra en ga je even de grens over bij Duitsland of België dan kom je de meest mooie rotsen tegen waar je geweldig kunt sportklimmen.

Sportklimmen is een combi van individuele – en teamprestatie. Je klimt alleen, tegen jezelf en de rots, je klimpartner zekert je, zorgt dat je in alle vrijheid de route kunt klimmen en is medeverantwoordelijk voor jouw veiligheid. Het klimmen van een mooie klimroute is een feest voor beiden. Daarnaast is de entourage geweldig. Ga je klimmen in Duitsland b.v. de Eifel, sta je midden in een mooi bos met torens van rode rots vol met kiezels. Een belevenis op zich. Ga je naar België, klim je op kalkrotsen met vele gaten, richels en uitstulpingen.

Wil je verder weg, b.v. Frankrijk, dan liggen vele massieven te wachten op jouw beklimming. Daarbij wil ik speciaal Orpierre noemen. Een fantastisch gebied, met vele mooie routes op elk niveau.  Je kunt hier elke uitdaging aangaan, veilig, overzichtelijk en zeer toegankelijk. Minder ver weg, maar o zo mooi is het Ötztal in Oostenrijk, speciaal ingericht voor sportklimmers.

Sportklimmen is uitdagend, een avontuur en bovenal het geeft een gevoel van vrijheid. Vrijheid in bewegen, je bent haast een danser die op de rots zijn weg zoekt. Mensen ga sportklimmen, beleef de natuur en het avontuur, veilig, gezellig en uitdagend. Wat heb je daarvoor nodig? Vooral passie om buiten in de natuur te bewegen en veel zin!

Door: Rob Mulder

Vreemde Voettochten buiten Europa [India Ladakh]

VREEMDE VOETTOCHTEN: verleg je grenzen buiten Europa

12:45 – 13:15 uur, Zaal 3

Wandelen buiten de gebaande paden, in markante, verlaten bergstreken met bijzondere culturen. Het is de ervaring van je leven. Je hebt alle bagage bij je in je rugzak of het wordt vervoerd door lastdieren. Je kookt en overnacht in de natuur met een tent of wordt gastvrij ontvangen in gezellige accommodaties. Als je een keer je grenzen wilt verleggen, dan doe je dat met de Vreemde Voettochten buiten Europa georganiseerd en uitgevoerd door Snow Leopard. De groepen zijn klein en worden begeleid door ervaren NKBV-tochtleiders.

Charles en Aart vertellen je alles over de vijf bestemmingen komende zomer naar Marokko, Noord-India, Peru, Nepal en Mongolië.

Door: Charles Halberstadt (Snow Leopard) en Aart Last (NKBV Alpiene Tourenleider 3)

Gebieden

Schweiz. ganz natuerlich.
Ausblick von oberhalb Wengen in Richtung Lauterbrunnental und Dreigestirn.

Switzerland. get natural. 
View from above Wengen towards Lauterbrunnental and Dreigestirn.

Suisse. tout naturellement. 
Vue de dessus Wengen vers Lauterbrunnen et triumvirat.

Copyright by: Switzerland Tourism - By-Line: swiss-image.ch/Ivo Scholz

ZWITSERLAND

10:00 – 10:30, Zaal 2

Stubaier

STUBAIER ALPEN

10:45 – 11:15, Zaal 2

Ten zuiden van Innsbruck beweegt zich het Stubaital. In het dal lief en zacht, boven wild en onherbergzaam. Meteen bij het betreden van dit heerlijke gebied via de Brenner stralen ons de kroonjuwelen van het dal, met o.a. Zuckerhütl en Wilder Paff en hun gletschers, tegemoet.
Deze dia-overvloeishow neemt je natuurlijk ook mee op de beroemde Stubaierhuttentocht met zijn vele beklimmingen.

Pyreneeen

GR11 DOOR DE CATALAANSE PYRENEEËN

13:00 – 13:30, Zaal 2

In de nazomer van 2017 liep Peter Strookman met gids Carlos Freixas een gedeelte van de GR11 in het Catalaanse gedeelte van de Pyreneeën. In het prachtige Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park werden ze verrast door rustieke schoonheid van de natuur en de vele roofvogels, hagedissen en marmotten. Maar ook door de plotselinge weersveranderingen die bij tijd en wijle een waar spektakel opleverden. Ze liepen in totaal drie dagen, maar kregen er vier seizoenen voor terug!

WEB Skirama Algemeen 26654-allargata

ITALIË

11:30 – 12:00, Zaal 1

In het westen van Trentino, tussen de Brenta Dolomieten en de toppen van Adamello-Presanella, liggen de Dolomiti Skirama faciliteiten. Ideaal voor een actieve outdoorvakantie in Italiaanse stijl. Sytske Maaijen vertelt je er tijdens deze lezing alles over.

Hohenweg

Stubai Höhenweg

14:30 – 15:00, Zaal 2

Noorwegen

NOORWEGEN

15:15 – 15:45, Zaal 2

Een lezing van iemand die van zijn hobby zijn beroep gemaakt heeft en al 17 jaar in de Noorse fjorden woont, wandelt (te voet en op skies) en werkt (te voet en op skies). Kortom een bevlogen verhaal van Rogier van Oorschot, een ervaringsdeskundige die zijn hart aan de Noorse natuur heeft verpand. In deze lezing wordt tevens concrete informatie gegeven over concrete wandelreizen naar de Noorse fjorden.

Madeira

MADEIRA

13:45 – 14:15, Zaal 2

Madeira is een uniek stukje natuur in de Atlantische oceaan. Het vulkanisch geweld daat ten grondslag ligt aan het ontstaan van Madeira kom je overal tegen. Han Keuning neemt je mee naar dit eiland en vertelt over de ontelbare canyons, het levada-netwerk aan wandelpaden, de verschillende outdoor mogelijkheden en het verschil tussen het noorden en het zuiden van het eiland.

2016 Groenland - Artphoto.nl-0453

ARCTISCHE skitochten en -expeditites

15:45 – 16:15 uur, Zaal 3

Het maken van skitochten en/of ski-expedities in arctische gebieden brengt een extra dimensie aan het toeren. Schitterende afgelegen gebieden, voortdurende temperaturen onder nul, aangewezen zijn op je tochtgenoten, maatregelen tegen ijsberen – om er maar even een paar te noemen, maken dergelijke tochten uniek. Daarnaast brengt het genieten in deze gebieden ook een verantwoordelijkheid met zich mee, doen wij voldoende moeite om het zo achter te laten dat vele generaties na ons hier ook nog van kunnen genieten?

Door: Arthur Glaser

workshops
zevenkamp