NKBV-bergsportdag | Lezingen
17503
page,page-id-17503,page-child,parent-pageid-18039,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.2,vc_responsive

Hoofdlezingen

Nuptse42GerlindeKaltenbrunner-(c)Archiv-Kaltenbrunner
Patrick Matros
Myra de Rooij

Gerlinde Kaltenbrunner

Patrick Matros

Myra de Rooy

De Oostenrijkse begon al op zeer jonge leeftijd met het beklimmen van bergen. Ze is de eerste vrouw ter wereld die de veertien bergtoppen boven de 8.000 meter heeft beklommen zonder gebruik van extra zuurstof. Op de Bergsportdag vertelt ze haar verhaal en de successen en tegenslagen waar ze mee te maken heeft gehad.

Universitair docent uit 1973 heeft meer dan 23 jaar klimervaring en een 8C op zijn naam. In 2011 maakte hij een van zijn grootste dromen waar door de Archon (8B) in zijn Frankenjura te bedwingen. Op de Bergsportdag vertelt hij meer over zijn ervaringen en geeft hij een clinic.

Myra de Rooy maakte veel solotochten in afgelegen berggebieden in Tibet, Nepal en Ladakh. Myra vertelt op de Bergsportdag over de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie “Chamlang” en laat daarnaast niet eerder getoonde videobeelden van de expeditie zien en deelt haar ervaringen in Tibet en de Himalaya.

Roeland-van-Oss
Jelle-Staleman
boris textor

Roeland van Oss

Jelle Staleman

Boris Textor

Buiten de piste is het levensgevaarlijk….of toch niet? Tegenwoordig wordt het beeld van lawines bepaald door de media, die met hun artikelen en schreeuwende ‘headlines’ hun verhaal vertellen. Maar dit beeld is helaas niet gebaseerd op de waarheid en sensatie is vaak een belangrijk onderdeel van het verhaal. Roeland van Oss vertelt als Berggids een eerlijk en professioneel verhaal over lawinegevaar. Hoe groots is het gevaar nu echt en hoe gaan de professionals hiermee om?

Berg- en skigids Jelle Staleman was voorafgaand aan de Bergsportdag 2017 met collega Boris Textor in Patagonië om de Cerro Torre te beklimmen. Rond 16 januari 2017 bleek dat deze poging door slecht weer, teveel sneeuw en slechte condities moest worden geannuleerd. Op de Bergsportdag vertelt hij over keuzes die gemaakt moesten worden en het alternatief: De beklimming van Aguja Poincenot (3.002 m) via de Whillans Cochrane route.

Boris Textor is één van de acht Nederlandse UIAGM Ski- en Berggidsen. Al jarenlang begeleid hij groepen veilig en deskundig door de bergen waar hij al vanaf zijn jeugd te vinden is. Met jarenlange ervaring als klimmer en skiër zorgt hij voor een ultieme bergervaring.

Spitsbergen-tekst5-278x159
Ragna Debats

Sjoerd Remmelink

Ragna Debats

Eindelijk vlogen Sjoerd en Bianca in juni 2015 naar Svalbard. Al 2 jaar droomden ze van splitboarden bij de Noordpool, slapen op een expeditieschip en ontmoetingen met ijsberen. Terwijl half Nederland zich in juni opmaakt voor de terrasjes, zochten de twee het 80 graden Noord! Kom naar de lezing en luister naar hun splitboardavonturen op de Noordpool.

Deze in Spanje woonachtige trail- en skyrunster heeft dit jaar een seizoen gelopen om in te lijsten. Ze werd onder andere wereldkampioene skyrunning op de ultra afstand en won ze het WK Snowshoerunning. Op de bergsportdag vertelt ze hoe ze van een paardentrainster in een skyrunster veranderde en wat de ingrediënten zijn voor haar successen.

Bergsportreizen

Alpiene Cursussen [1]
Basiskamp Gran Paradiso Italië
Hutten- en Gletsjertochten [2.0]

ALPIENE CURSUSSEN: de volgende stap naar zelfstandige beklimmingen

BASISKAMPEN: nieuwe ervaringen voor bergsporters

HUTTEN- EN GLETSJERTOCHTEN: oerervaring in de bergen

10:30 – 11:00 uur, Zaal 3

15:15 – 15:45 uur, Zaal 1

11.30 – 12.00 uur, Zaal 1
14.15 – 14.45 uur, Zaal 3

10:45 – 11:15 uur, Zaal 1
13:30 – 14:00 uur, Zaal 3

Ongerepte natuur, overweldigende rotsmassieven en spectaculaire uitzichten maken de bergen onweerstaanbaar. Eenmaal verknocht, wil je steeds iets verder. Je krachten meten, je grenzen opzoeken. Met de alpiene cursussen van de NKBV zet je die volgende stap, of je nu jong bent of op leeftijd, alleen of met je gezin, beginner of doorgewinterde alpinist. In kleine groepen neemt de NKBV je mee naar de mooiste plekken van de Alpen. Met het doel zelfstandig bergtochten maken. En de diehards? Die zien we graag terug in een van de specialisatiecursussen of masterclasses.

Door: Ronald van der Vijgh, NKBV Alpiene instructeur 3 Zomer

Al jaren een groot succes in het NKBV zomerprogramma. Basiskampen!

Waarom kiezen zo veel leden voor deze vakantie? Heb ik tijd voor mezelf en mijn gezin? Welke bergsporten kun je tijdens deze vakantie beoefenen? Is er tijd voor ontspanning? Wat is een themakamp sneeuw en ijs of skyrunning? Kom naar de lezing van Bob Leentjens en vind je antwoorden.

Door: Bob Leentjes, secretaris commissie Basiskampen

Een huttentocht is een meerdaagse trektocht door de bergen waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels. Sommige zijn bereikbaar met de auto, veel alleen te voet of per helikopter. Tijdens een huttentocht wandel je van hut naar hut met al je bagage op je rug. Je trekt door alpenweiden en over glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut. Hans Perik neemt je tijdens zijn lezing mee in de wereld van hutten- en gletsjertochten.

Door: Hans Perik, NKBV Alpiene Tourenleider 4

Jeugdcursussen [1]
SONY DSC
Mini-expedities [Kili]

JEUGDCURSUSSEN: de eerste stap in je alpiene klimcarriére

KLETTERSTEIGEN: klauteren in de rotsen

MINI-EXPEDITIES: kleine expedities, grote ervaringen

12:15 – 12:45 uur, Zaal 1

15:00 – 15:30 uur, Zaal 3

11:30 – 12:00 uur, Zaal 2

Laat je meenemen op jeugdcursus! Verken vanuit berghutten blokkenterrein, gletsjers, sneeuwvelden en grashellingen. In de rotsen werk je aan je klimtechniek en oefen je reddingstechnieken. Via een gletsjeroversteken met klimgordel, stijgijzers en pickel wissel je van hut. Maak mooie tochten naar hoge toppen, die beginnen in de vroege ochtendschemering. Bij terugkomst geniet je extra van de topmaaltijden van huttenwaard. En voor wie nog energie overheeft: ’s avonds is er tijd voor spelletjes. In deze lezing krijg je uitleg over hoe jeugdcursussen in elkaar zitten, wat je leert en hoe gaaf het is!

Door: Ronald van der Vijgh, NKBV Alpiene instructeur 3 Zomer

In het komende zomerseizoen zijn er in het reisaanbod van de NKBV verschillende klettersteigtochten opgenomen. Een klettersteig loopt in de regel over een spectaculaire graat, wand of rotspartij, of er stroomt een beekje onder je voeten. Altijd is de klettersteig goed afgezekerd, maar je moet je wel aan de basisregels houden. Landschappelijk is het een omgeving waar je als wandelaar nooit zult komen , het is de omgeving van de klimmer, die nu toegankelijk is gemaakt door grepen, kabels en bruggen. Met een klettersteigset die volgens de regels gebruikt wordt, is het een geweldige ervaring. De lezing van hans Perik gaat over uitrusting, risico’s, de omgeving, verschillende niveau’s en conditie. Aan de hand van mooie beelden staan we uitgebreid stil bij klettersteigen in al zijn facetten.

Door: Hans Perik, NKBV Alpiene Tourenleider 4

Onherbergzame streken in trekken, de grenzen van jezelf en de bergsport verleggen. Het is niet voor iedereen weggelegd om een echte bergsportexpeditie te ondernemen. Het vergt jaren van voorbereiding en training. Maar je kunt dat gevoel wel benaderen. Met de Mini-expedities van de NKBV zoek je de grote hoogte op, in de voetsporen van legendarische expedities. Ondersteund door een lokale crew dompel je onder in de natuur en cultuur van een fascinerend land. Kleine expedities, grote ervaringen.In de afgelopen jaren zijn er succesvolle Mini-expedities geweest naar de Mera Peak (6466m), Chulu Far East (6050m), Saribung (6328m) en Langdak Peak (6220m) in Nepal.
In 2018 staan Kilimanjaro (5895m) en de Mera Peak op het programma. (6466m).
Laat je inspireren om je grenzen te verleggen!

Door: René de Bos (Snow Leopard)

Sneeuwschoenwandelen [1]
Sportklimmen [2]
Vreemde Voettochten buiten Europa [India Ladakh]

SNEEUWSCHOENWANDELEN: op alpien avontuur

SPORTKLIMMEN: Jezelf overtreffen in de rots

VREEMDE VOETTOCHTEN: verleg je grenzen buiten Europa

11:15 – 11:45 uur, Zaal 3

14:30 – 15:00 uur, Zaal 1

13:45 – 14:15 uur, Zaal 1

12:45 – 13:15 uur, Zaal 3

Wandelen in een winters landschap onder een prachtig blauwe hemel in glinsterende poedersneeuw. Ver weg van de bewoonde wereld. De sneeuw dempt alle geluiden. Het enige dat we horen is het knisperen van de sneeuw. Wandelen, maar dan sneeuwschoenen aan.

Door: Pierre Looman, Alpiene Tourenleider 4 en International Mountain Leader

Nederland kent vele klimcentra en ga je even de grens over bij Duitsland of België dan kom je de meest mooie rotsen tegen waar je geweldig kunt sportklimmen.

Sportklimmen is een combi van individuele – en teamprestatie. Je klimt alleen, tegen jezelf en de rots, je klimpartner zekert je, zorgt dat je in alle vrijheid de route kunt klimmen en is medeverantwoordelijk voor jouw veiligheid. Het klimmen van een mooie klimroute is een feest voor beiden. Daarnaast is de entourage geweldig. Ga je klimmen in Duitsland b.v. de Eifel, sta je midden in een mooi bos met torens van rode rots vol met kiezels. Een belevenis op zich. Ga je naar België, klim je op kalkrotsen met vele gaten, richels en uitstulpingen.

Wil je verder weg, b.v. Frankrijk, dan liggen vele massieven te wachten op jouw beklimming. Daarbij wil ik speciaal Orpierre noemen. Een fantastisch gebied, met vele mooie routes op elk niveau.  Je kunt hier elke uitdaging aangaan, veilig, overzichtelijk en zeer toegankelijk. Minder ver weg, maar o zo mooi is het Ötztal in Oostenrijk, speciaal ingericht voor sportklimmers.

Sportklimmen is uitdagend, een avontuur en bovenal het geeft een gevoel van vrijheid. Vrijheid in bewegen, je bent haast een danser die op de rots zijn weg zoekt. Mensen ga sportklimmen, beleef de natuur en het avontuur, veilig, gezellig en uitdagend.

Wat heb je daarvoor nodig?

Vooral passie om buiten in de natuur te bewegen en veel zin. Je hebt een touw, setjes, zekerings- en abseil-apparaat, karabiners, klimschoenen, pofzak en een helm nodig.

Of gewoon meegaan met Bergsportreizen en het allereerst ervaren. Rob Mulder, NKBV-instructeur vertelt je er graag alle over.

Door: Rob Mulder, KBV Adventure Klimmen

Wandelen buiten de gebaande paden, in markante, verlaten bergstreken met bijzondere culturen. Het is de ervaring van je leven. Je hebt alle bagage bij je in je rugzak of het wordt vervoerd door lastdieren. Je kookt en overnacht in de natuur met een tent of wordt gastvrij ontvangen in gezellige accommodaties. Als je een keer je grenzen wilt verleggen, dan doe je dat met de Vreemde Voettochten buiten Europa georganiseerd en uitgevoerd door Snow Leopard. De groepen zijn klein en worden begeleid door ervaren NKBV-tochtleiders.

Charles en Aart vertellen je alles over de vijf bestemmingen komende zomer naar Marokko, Noord-India, Peru, Nepal en Mongolië.

Door: Charles Halberstadt (Snow Leopard) en Aart Last (NKBV Alpiene Tourenleider 3)

workshops
zevenkamp
NL Team