NKBV-bergsportdag | Wandelen in Noorwegen en IJsland
17601
single,single-portfolio_page,postid-17601,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.2,vc_responsive

Wandelen in Noorwegen en IJsland

Category
Themalezingen
About This Project

Kampeer tochten op Noordelijke breedte: Matthieu Veldhuis neemt je mee naar het afgelegen Hornstrandir (IJsland),  de Lofoten (Noord Noorwegen) in mei en naar een Caribisch strand op Vaeroy (Noord Noorwegen) om af te koelen.

“Toen ik op de steiger stapte werd ik me bewust hoe spannend het is om een nagenoeg leeg gebied in te trekken”.  Hornstrandir is een fjorden gebied in het uiterste noordwesten van IJsland.  Er is geen permanente bewoning en in de zomer zijn er op twee plekken parkwachters die bezoekers informeren en ondersteunen.  Wat je ook doet op Hornstrandir, neem minimaal twee dagen voor de Hornbjarg. De vorm en de vogelkolonies zijn fenomenaal.

Het eiland Vaeroy ligt even ten zuiden van de Lofoten aan de noord kust van Noorwegen.  Er is een gemeenschap die volledig gericht is op vissen. Aan de noord en west kant vind je lege natuur en een  verlaten dorp. Hier leefden tot even naar WOII mensen die papegaaiduikers als belangrijkste voedsel hadden. Landschappelijk heeft het veel overkomsten met de Lofoten, maar dan met een eiland gevoel. Vanaf de oude radar koepel overzie je het hele eiland van 17 km2.

Ga je in mei met rugzak en tent over de Lofoten dan heeft dat zo zijn voor en nadelen. Er is bijna nog geen toerist maar de sneeuw en het koude weer heeft invloed op je route. Kortom, als je je open stelt voor avontuur, word je niet teleurgesteld. De Lofoten kenmerken zich door de combinatie van spitse granietbergen en zee. Kortom, als je je open stelt voor avontuur, word je niet teleurgesteld.

15:15 – 16:00 uur Zaal 3